Graag informeren wij u over nieuwe regelgeving omtrent brandveiligheid die per 1 januari 2024 van kracht is gegaan. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is aangepast om de veiligheid van bewoners nog beter te waarborgen.

Wat verandert er?

Afdeling 6.2 van het Bbl is aangevuld met twee nieuwe artikelen die specifieke eisen stellen aan het brandveilige gebruik van vluchtroutes in woongebouwen. Zo mogen er geen brandbare objecten in de vluchtroutes aanwezig zijn. Een (niet-limitatieve) lijst van verboden objecten omvat:

  • Meubilair, tenzij het onbrandbaar is. Ook een deurmat van maximaal 0,5 m² is toegestaan bij de toegang van een woning.
  • Elektrische vervoersmiddelen zoals scootmobielen. Huisvuil, grofvuil, oud papier en kratten.
  • Decoraties, tenzij deze onbrandbaar zijn. Een schilderij en/of foto van maximaal 0,5 m² is toegestaan bij de toegang van een woning.

Daarnaast mogen er geen objecten in de vluchtroutes aanwezig zijn die het vluchten kunnen belemmeren. Dit betreft objecten die de bouwkundige vrije breedte van de verkeersruimte (zoals gangen en trappen) inperken, tenzij er ten minste een vrije beschikbare breedte van 1,2 meter overblijft.

Hoe nu verder?

Het is van belang voor zowel bewoners als verhuurders/eigenaars om op de hoogte te zijn van de voorgenoemde wijzigingen. Aanpassingen in de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes kunnen vereist zijn. Daarom is het raadzaam om e.e.a. goed te bezien.

Heeft u momenteel een scootmobiel o.i.d. gestald in de hal, gang of het trappenhuis? In beginsel dient u deze te plaatsen achter uw eigen voordeur.