Belangrijke wijzigingen omtrent brandveiligheid

Per 1 januari 2024 treden er wezenlijke veranderingen op met betrekking tot de eisen die worden gesteld aan brandveiligheid. Voor VvE’s zal dit grote veranderingen met zich meebrengen. In dit artikel worden de meest relevante wijzigingen genoemd.

Wijzigingen Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving)

De meest doorslaggevende eis die per 1 januari 2024 wordt gesteld is dat er geen objecten meer in de gemeen-schappelijke verkeersruimtes aanwezig mogen zijn. Met gemeenschappelijke verkeersruimtes worden vluchtroutes (trappenhuis, gangen) bedoelt.

Het gaat hier om de volgende objecten:

  • meubilair, met uitzondering van meubilair dat onbrandbaar is;
  • elektrische vervoersmiddelen (zoals scootmobielen en elektrische fietsen);
  • huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten;
  • decoraties, met uitzondering van decoraties die onbrandbaar is.

Naast het verbod op brandbare objecten wordt in het Bbl ook geregeld dat er geen objecten in de vluchtroute aanwezig mogen zijn die het vluchten belemmeren. Het gaat daarbij in ieder geval om objecten die de bouwkundige vrije breedte van de verkeersruimte (gang, trap e.d.) inperken, tenzij er tenminste een vrije beschikbare breedte overblijft van 1,2 meter.

Kortom er mogen geen objecten meer in vluchtroutes geplaatst worden die brandbaar zijn. Ook niet brandbare objecten die te groot zijn en geen breedte van 1,2 meter kunnen garanderen zijn verboden.

Kitnaden

Het vervangen van kitnaden in natte ruimten is van essentieel belang voor het behoud van een gezonde en goede kwaliteit leefomgeving, maar zeker ook om lekkages te voorkomen bij uw onderburen. Natte ruimten, zoals badkamers, keukens en doucheruimtes, zijn gevoelig voor vocht, schimmelgroei en waterschade. Het juiste onderhoud van kitnaden speelt daarbij een cruciale rol bij het voorkomen van deze problemen en het verlengen van de levensduur van de betreffende ruimten. Het advies is om kitnaden om de vijf jaar te vervangen.

Scope 8, 10 en 12

Scope 8 PI is een certificatieregeling voor periodieke inspecties PI van technische installaties, gebaseerd op NEN 3140. Werkgevers moeten zorgen voor veiligheid, inclusief elektrische installaties, volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Vaak van toepassingen bij commerciële ruimtes/winkels.

Scope 10 is een uitgebreide inspectie van elektrische apparatuur om brandrisico’s te verminderen. Het onderzoekt mogelijke fouten die brand kunnen veroorzaken, met aandacht voor externe invloeden en automatische uitschakeling van stroom. Scope 10 biedt maximale veiligheid en minimaliseert het risico op brand.

Scope 8 en 10 lijken erg op elkaar en worden vaak gelijktijdig uitgevoerd. Het verschil is dat Scope 8 gericht is op arbeidsveiligheid, terwijl Scope 10 zich richt op brandveiligheid, voldoend aan respectievelijk de Arbowet en veelal de eisen van verzekeraars.

Scope 12 is een inspectie voor PV-installaties om risico’s, waaronder brand, te beoordelen. Verzekeraars vragen steeds vaker om een Scope 12-keuring bij meerdere zonnepanelen. De inspectie omvat de gehele PV-installatie, met specifieke aandacht voor brandrisico’s en algemene elektrische veiligheid. Een inspecteur voert visuele controles, metingen en beproevingen uit, rapporteert deze bevindingen en geeft een keuringsrapport volgens Scope 12. Uit dit keuringsrapport blijkt dan of er zaken hersteld moeten
worden.